LATAWCE

Grupę tę tworzy jeden tylko rodzaj, Cynocephalus, którego ze względu na cechy budowy nie możemy zaliczyć do żadnego z pozostałych rzę­dów ssaków. Jest to zwierzę nadrzewne, roślinożerne, o rozmiarach kota, posiadające błony lotne rozpostarte między kończynami i ogonem, co umożliwia mu lot ślizgowy, i przedłuża zasięg skoków do około 130 m. Latawiec nigdy dobrowolnie nie schodzi na ziemię. Siekacze szczęk górnych są rozsunięte na boki, tak że części przednie tych kości są bezzębne. Natomiast siekacze żuchwy są duże, płaskie, opatrzone 5-11 wyrostkami, tworzącymi razem grzebyczek. Jeden gatunek tego rodzaju żyje na Archipelagu Filipińskim, drugi w dżungli południowo- -wschodniej Azji i na Archipelagu Malajskim.

Witaj na moim serwisie! Blog poświęcony jest wiedzy i edukacji. Na co dzień pracuje w szkole i wiem jak ważna jest wiedza dla każdego człowieka. Jeśli podoba Ci się tematyka bloga zapraszam do śledzenia go na bieżąco!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C).